L’any 2020 ja és història! Un any que quedarà gravat en la nostra memòria. Fa poc més d’un any, quan estàvem preparant-nos per passar el Nadal i desitjar-nos un feliç any nou, qui ens havia de dir el que ens esperava. Aquest any el recordarem perquè ens ha canviat la vida. És com si d’un dia per l’altre el món s’hagués aturat. Entre la incredulitat i la impotència vam haver d’aprendre a adaptar-nos a la nova situació. Entre el neguit i la incertesa de saber fins quan duraria tot plegat vam haver d’aprendre a viure d’una manera diferent. Entre la por i el patiment vam entendre, fins i tot, que la vida deixava de tenir el mateix valor.

Hem estat tancats a casa. Hem reduït significativament la nostra mobilitat. Hem modificat la nostra manera de relacionar-nos. Hem après a treballar d’una manera diferent. Hem patit l’angoixa de la pèrdua de vides humanes. Hem provat de cercar respostes al per què de tot plegat sense massa fortuna.

futur horitzó perspectiva
Tot i el mal temps, sempre torna a sortir el sol

Tanmateix, penso que aquest any disruptiu, ha generat un seguit d’oportunitats inesperades que han posat en relleu recursos que ens han ajudat a sobreposar-nos a tanta adversitat. Hem redescobert valors que ens han donat perspectiva i sentit enfront de la inseguretat. Hem experimentat capacitat d’adaptació i flexibilitat davant les exigències d’aquest nou escenari. Hem disposat de més temps per tenir cura de nosaltres mateixos i de la nostra família. Hem après a moure’ns a un ritme més lent i saludable. Hem après a ser més solidaris, a tenir cura i a estar més pendents dels altres. I, en conseqüència, és molt probable que la nostra escala de prioritats i valors hagi canviat.

Tot esperant que aquest any nou ens proporcioni més seguretat i llibertat de la que hem disposat, serà bo no oblidar el valor d’aquests aprenentatges. Serem capaços de tenir-los en compte a mida que anem recuperant el ritme del modus vivendi que coneixíem fins ara? Sí que és cert que existeix l’opinió generalitzada que res tornarà a ser com abans, però jo hi afegiria, sempre i quan hi fem alguna cosa.

Ara que comença un any nou, potser és bon moment perquè cadascú faci l’exercici de preguntar-se què ha après aquest any i com ho posarà al seu servei a partir d’ara. Tot seguit us deixo algunes preguntes per reflexionar respecte a quin futur volem tenint en compte el passat més recent i aquest present, encara persistent que sembla no tenir data de caducitat:

10 preguntes per definir els teus propòsits pel nou any:

  1. Quin significat dono a les coses que han passat al meu voltant?
  2. Quins han estat els recursos que m’han ajudat a afrontar les dificultats?
  3. Què m’ha faltat quan m’he sentit superat per les circumstàncies?
  4. Quins són els aprenentatges que en puc extreure de tot plegat?
  5. Sabent el que ara sé, com ho utilitzaré per encarar aquest nou any?
  6. Què puc fer de diferent per donar valor als meus propòsits?
  7. Quins nous aprenentatges necessito aquest any per progressar en els meus objectius?
  8. Quines són les coses que han deixat de tenir utilitat i de les quals em vull desprendre?
  9. En quines coses invertiré el meu temps?
  10. Amb quin compromís i quina actitud vull orientar-me cap al futur?