5 principals requisits que fan un objectiu motivador.

Segons una definició senzilla i breu, un objectiu és allò que un es proposa aconseguir per arribar a ser, o a fer, o a tenir alguna cosa que desitja.  Probablement, tu, igual que jo, has experimentat alguna vegada el repte de fixar-te un objectiu, l’esforç de dedicació per aconseguir-lo i la satisfacció per haver-lo assolit.  Tanmateix, és probable també, que hagis experimentat el contrari, la incapacitat de dissenyar un objectiu prou motivador o la frustració d’haver-ho provat i no haver-lo aconseguit.  Marcar-se objectius no és només positiu sinó també necessari.  Estaràs d’acord amb mi que és important tenir al·licients o nous reptes que afrontar, per sentir-te útil, realitzat, feliç o, en definitiva, viu.

“La possibilitat de realitzar un somni és el que fa que la vida sigui interessant”. Paulo Coelho.Tweet: “La possibilitat de realitzar un somni és el que fa que la vida sigui interessant”. Paulo Coelho

coaching personal, objectiuI no és fàcil perquè sovint, el dia a dia ens abdueix en rutines que vencen la necessitat de fer les coses de millor o diferent manera.  A vegades, la realitat que ens envolta o, millor dit, la realitat que creiem que ens envolta, ens amaga altres perspectives que ens farien prendre decisions diferents.  I, d’altres vegades ni ens plantegem cap possibilitat de canviar perquè fa molta mandra o por, sortir d’allò conegut per explorar allò desconegut.  Sigui com sigui, sovint ens és més còmode anar amb el pilot automàtic posat per la vida.

Per això, de tant en tant, és imprescindible fer una aturada en el camí i prendre distància respecte al lloc on ens trobem i “somiar” en arribar a un lloc més estimulant i més satisfactori que no pas al lloc on ens estem dirigint.

Post relacionat: Afrontant temps de canvi.

Hi ha moltes maneres per aconseguir-ho. Te’n proposo una que pot resultar molt útil. Consisteix en disassociar-te del teu propi jo per transformar-te en un observador de tu mateix i imaginar-te en una situació de futur desitjada.  Dit d’una altra manera, és com si estiguessis assegut en una butaca d’una sala de cinema com a espectador d’una pel·lícula en la qual tu mateix n’ets el protagonista principal, però amb la particularitat que, al mateix temps, també n’ets el guionista i el director.  En aquesta projecció de futur, tu decideixes, dirigeixes i protagonitzes l’acció del que hi passa. És una fòrmula efectiva per visualitzar la materialització d’un objectiu. Compte a no visualitzar la pel·lícula en clau de passat.  Provar de muntar una història a partir del passat utilitzant expressions del tipus “tant de bo les coses haguessin estat d’una altra manera…, aleshores jo podria haver sigut, o tingut, o fet…”,no servirà per proveir la pel·lícula d’uns recursos adequats perquè es converteixi en una història d’èxit.

El passat, passat està; de res serveix lamentar el que podia haver estat i no ha estat. Del passat sí em podem treure aprenentatge pel futur.Tweet: El passat, passat està; de res serveix lamentar el que podia haver estat i no ha estat. Del passat sí em podem treure aprenentatge pel futur width=

Però atenció, no serà suficient si només et limites a això.  Somiar despert pot ser una pèrdua de temps o el principi de fer realitat un somni sempre que el converteixis en un objectiu SMART  (acrònim en anglès) que reuneixi els següents 5 principis bàsics que ha de reunir un objectiu motivador.

  • ESPECÍFIC: com més clar i concret sigui un objectiu, més fàcil serà prendre les decisions i emprendre les accions adequades perquè sabrem exactament què estem intentant aconseguir.
  • MESURABLE: és tan important poder mesurar el progrés de les accions que ens dirigeixen cap a l’objectiu, com saber que l’objectiu estarà finalment acomplert.
  • ASSOLIBLE: cal assegurar que tu pots activar les accions necessàries per assolir l’objectiu, sinó més que un objectiu es tractaria d’un desig.
  • REALISTA:  els objectius han de ser suficientment desafiadors per inspirar-te i, al mateix, temps han de ser suficientment realistes per a que creguis que pots assolir-los.
  • TEMPS:  cal que estiguin acotats en el temps, perque sinó, podrien resultar no prou incentivadors per perseguir-los. Et costaria donar-los prioritat i podries acabar abandonant-los.

Establir un objectiu smart, fruit d’haver aconseguit visualitzar l’èxit d’allò que somiem, és el primer pas per tenir la suficient determinació i compromís per posar-nos en marxa cap a l’objectiu somiat.