5 bones preguntes per trencar les teves creences.

Hauràs sentit alguna d’aquestes expressions o, fins i tot, tu mateix, igual que jo, les hauràs pronunciat alguna vegada:

  • “Jo sóc així! i no puc fer-hi res”
  • “Jo sempre ho faig així i no puc fer-hi més”

Són sempre certes aquestes afirmacions? En tots els casos, aquestes expressions obeeixen a una realitat demostrable i certa? sabem que no, però malgrat tot, les utilitzem. I, les utilitzem conscient o fins i tot inconscientment. Sovint les utilitzem per costum, per inèrcia… o perquè així ho creiem o perquè ens suposa massa esforç creure el contrari.

“Els homes creuen gustosament allò que s’acomoda als seus desitjos”.   Juli Cèsar

Segons la PNL (Programació Neuro-Lingüística) les creences són generalitzacions que fem sobre el món i principis amb què funcionem. Són les normes de la nostra vida, les regles segons les quals vivim. El seu origen prové de diversos llocs: la cultura, els costums i tradicions, la religió, l’educació rebuda, la nostra pròpia experiència personal, etc.

Les creences poden ser alliberadores i potenciadores, poden donar-te permís per assolir els teus objectius i viure d’acord amb els teus valors. Però també poden ser obstacles que fan impossibles els teus objectius o que et porten a pensar que no ets capaç d’assolir-los.

En aquest cas, com podem canviar aquestes creences que ens limiten per aquelles que ens potencien?

“Som allò en el que creiem”. Wayne W. Dyer

Identificar alguna creença quan ens limita, no resulta fàcil. Admetre que allò que sempre hem cregut ens impedeix comportar-nos de manera diferent o ens priva d’assolir els nostres somnis o no ens deixa ser qui voldriem arribar a ser, és un acte de humilitat i a la vegada de coratge.

Un professional del coaching pot ajudar a que aquest tipus de creença limitant se’t faci evident perquè la puguis canviar. Tu pots escollir, si els resultats  que estàs obtenint t’agraden, segueix actuant com fins ara i mantingues les teves creences. Però si no t’agraden, actua de forma diferent i canvia-les. Certament, és un gran repte canviar segons quines creences, veritat? canviar una creença que ens ha acompanyat durant molt de temps és com acceptar perdre una possessió personal.

Aquí tens 5 bones preguntes per qüestionar les teves creences. Respostes fetes a consciència et poden obrir a canviar una de limitant per una altra de positiva.

  1. Quins fets demostren aquesta creença?
  2. Per a què et serveix?
  3. Quina és la intenció de mantenir-la?
  4. Quin cost té per a tu mantenir-la?
  5. Què passarà d’aquí a uns anys si encara la mantens?

Si les respostes a aquestes preguntes et fan adonar que necessites alguna creença totalment diferent, et proposo que facis l’exercici de visualitzar i sentir quin impacte tindria una creença potenciadora i positiva. Pensa l’important que pot ser incorporar noves creences que possibilitin nous horitzons en la nostra vida.

Que poderós seria saber reconèixer les nostres creences més arrelades i ser capaços de preguntar-nos si serveix d’alguna cosa mantenir-les. Que poderós seria dir adéu a aquestes creences que t’han acompanyat fins aquí i canviar-les per noves, que t’inspirin i et capacitin per arribar fins on vols anar.

Que alliberador seria deixar de culpar els altres, identificar els teus frens i obrir-te a noves oportunitats que t’apropin a nous resultats. Tweet: que alliberador seria deixar de culpar els altres, identificar els teus frens i obrir-te a noves oportunitats que t’apropin a nous resultats