Aprenentatges útils per modelar els lideratges del futur

Quan menys ens ho esperem, arriba el cataclisme. De cop i volta, sense preavís, el panorama canvia radicalment. Si bé és cert, que vivim en una època de canvis constants, ningú ens havia preparat per fer front a la magnitud d’aquest tipus de canvi tan sobtat.

Ara, més que mai, es necessita un profund exercici d’adaptació a tots nivells. Cal cercar alternatives com més ràpid possible, cal aprendre maneres diferents i més eficients de fer les coses, cal ser més creatiu que mai i, fins i tot, estar disposat a reinventar-se.

Els lideratges d’alta adaptació al medi responen millor a les crisis

La situació actual i la previsió que el futur no estigui exempt de noves sorpreses d’aquest estil aconsellen definitivament donar pas a lideratges amb molta més visió i perspectiva del tauler de joc, lideratges que defugin els vells paradigmes basats en el personalisme i condicionats pel convencionalisme.

S’imposen nous lideratges que siguin capaços d’assimilar ràpidament les lliçons que aquesta crisi ens està ensenyant. Són lideratges que s’han de sustentar sobretot en una major responsabilitat i en competències que garanteixin més eficaçment l’adaptació a les exigències del futur més immediat, com per exemple:

  • Focus. Mantenir el focus en allò que és important i no perdre la perspectiva dels grans propòsits quan els problemes no parin d’aparèixer.
  • Desafiar els processos. Qüestionar el que s’ha fet fins ara. Posar en dubte que els procediments i estratègies que han funcionat puguin ser vàlids en el futur. Cercar noves fórmules d’organització del treball.
  • Responsabilitat. Atendre els problemes des de la nostra responsabilitat evitant desviar l’atenció fent ús de la justificació i la culpabilització.
  • Acceptació dels errors. Admetre quan una decisió no ha donat el resultat esperat, fer les correccions oportunes i tornar a enfocar tota l’estratègia.
  • Valentia. Provar coses diferents en moments d’incertesa, adoptant les que funcionen i rebutjant les que no.
  • Agilitat. Alta capacitat i flexibilitat per redimensionar objectius, modificar estratègies i ajustar plans d’acció.
  • Transparència. Proporcionar informació clara i puntual a l’equip respecte als motius que justifiquen les decisions, els processos, les estratègies i els canvis a adoptar.
  • Reconeixement. Fomentar una cultura on la participació de les persones sigui un valor contrastat i on les aportacions de valor siguin reconegudes. Autoritat no és sinònim d’infal·libilitat.
  • Servei. Liderar des de la humilitat i la vocació de servei als altres. Tenir cura de les persones és la millor inversió per augmentar el seu compromís quan les circumstàncies exigeixen més esforç per part de tothom.
  • Cultura de Valors. Compartir i fomentar una cultura de valors que acompanyi les persones, les seves carreres, els seus projectes i els seus objectius.

No podem continuar fent les coses com sempre. Fa temps que sabem que el món canvia de pressa. Però no sabíem que, fins i tot, podia canviar de cop i volta. De nou ens tornen a ressonar les paraules:

“No és el més fort de les espècies el que sobreviu, tampoc és el més intel·ligent el que sobreviu. És aquell que és més adaptable al canvi”. Charles Darwin