Fixem l’atenció en allò que depèn de nosaltres

L’embat que ens està assotant en forma d’aquesta cruenta pandèmia, sospito que ens suposarà un canvi bastant substancial en la forma d’entendre molts aspectes de la vida. Tant de bo, més d’hora que tard, aparegui l’esperada vacuna que eradiqui per sempre més aquest malson.

Però tal com estan les coses a dia d’avui, tot sembla indicar que ens haurem d’acostumar a conviure amb aquesta nova realitat que ha entrat en les nostres vides d’una forma brutal i sense previ avís.

combatre la incertesa
Els fenòmens disruptius escapen del nostre control, però no la resposta que hi donem

Ara per ara, el més dur, potser, és no saber quan ha de durar aquesta crisi i, més encara, no saber quines afectacions condicionaran el nostre futur a curt i a llarg termini. La nostra veueta interior bascula entre les coses que fèiem i que ara no podem fer, entre les coses que ens agradaria tornar a fer i que no sabem si arribarem a fer, i entre intentar esbrinar aquelles coses que ens haurem d’acostumar a fer i que hores d’ara no en tenim ni idea.

Al mateix temps estem inundats de molta informació, a vegades contradictòria i, fins i tot, confusa i sovint negativa. Ens arriben constantment notícies des de l’àmbit polític, econòmic i social que amoïnen, que inquieten, que frustren i que irriten. Quan la nostra atenció es centra en totes aquestes coses que estan fora del nostre control, correm el risc, sense voler, que el nostre diàleg intern resulti contaminat i, pitjor encara, que les nostres capacitats de lideratge quedin relegades a la inacció.

Tanmateix, si bé és inevitable pensar en totes aquestes afectacions que succeeixen al nostre voltant i que no depenen de nosaltres, també és imprescindible que pensem en les coses que sí depenen de nosaltres. I, ara, més que mai.

Quan la vida ens situa fora de la zona de comfort en la qual estàvem, o crèiem que estàvem instal·lats, i ens col·loca a la deriva de la incertesa, és oportú prendre consciència al més aviat millor, dels riscos de perdre el rumb.

Després d’atendre les emergències que hagin interromput les dinàmiques que teníem sota control, és precís reactivar, abans no sigui massa tard, les nostres prioritats i objectius. I, tenint en compte, que caldrà ajustar, modificar, o replantejar bona part dels nostres plans.

Al cap i a la fi, posar la nostra atenció i el nostre esforç en allò que sí podem controlar pot resultar infinitament molt més profitós que invertir la nostra energia en combatre molins de vent o deixar que la nostra força s’apaivagui esperant temps millors.

Tornaran a ser les coses igual que abans? aquesta és una gran qüestió! però, n’hi ha una altra més important: i tu, com voldràs que siguin les coses a partir d’ara?. Al capdavall, no ens defineix el que ens passa, sinó com gestionem les coses que ens passen.

“No escollim les circumstàncies, però sí com hi reaccionem”. Victor Frankl