El coaching: una eina de creixement personal.

Qui més qui menys té sort de tenir gent al seu voltant que es preocupa per ell, que li dóna suport, que el pot ajudar o aconsellar. En un moment donat, tots hem tingut un problema que ens ha costat més o menys de resoldre i hem estat agraïts que algú altre ens hagi donat un cop de mà.

Però, malgrat la bona voluntat del qui ha volgut ajudar-nos, la veritat és que no sempre ho ha aconseguit. Pares, amics, companys de feina, etc, amb tota la bona intenció del món hauran volgut aconsellar-nos sobre el que més ens convé. A tots ens han donat consell en alguna ocasió amb frases de l’estil:

  • “Jo, si fós tu, ho tindria molt clar…el que faria és…”
  • “No tiris per aquí, perquè a mi em va passar una vegada que…”
  • “No ho facis! Conec el cas d’una persona, que va intentar això, i va passar que…”

el valor del coachingEn tots aquests casos, la persona que vol ajudar-nos ens parla des de la seva pròpia experiència o des de l’experiència d’algú altre. Pot ser encertat i útil el consell que ens dóna? Sí i tant! Però tanmateix, també es pot donar perfectament el cas contrari. Les circumstàncies pròpies de cada persona són diferents. El que li val a una, no té perquè valdre-li a una altra. Encara que existeixen de ben segur una sèrie de valors comuns entre nosaltres i aquestes persones del nostre entorn personal, també hi ha moltes coses que ens diferencien: els pares, l’educació rebuda, les amistats, les empreses on hem estat, les pròpies capacitats i habilitats, etc., tot això ens ha dotat d’uns valors i unes creences que són úniques, personals. És per això, que cada persona  és diferent a les altres. No hi ha dues persones idèntiques.

I, el coaching ho té en compte. Partint de la base que el millor especialista en tu mateix, no és ningú altre que tu mateix, el coach no et dirà el que has de fer o el que més et convé, el coach simplement et farà indagar llocs diferents dins teu on hi trobaràs els recursos necessaris per obtenir les teves pròpies respostes.

Només el coneixement que arriba des de dins, és el veritable coneixement.  Sòcrates.  Tweet: Només el coneixement que arriba des de dins, és el veritable coneixement.  Sòcrates. width=

Apart dels coachs, hi ha altres tipus de professionals als quals poder recórrer en moments de necessitat. Vegem-ne les diferències principals:

  • Mentor. És aquell que tenint un alt coneixement i experiència en una àrea determinada es posa a disposició del client per guiar-lo a través del mateix àmbit professional.
  • Assessor. És un especialista en un tipus de negoci o sector professional i treballa per resoldre-hi problemes o desenvolupar-hi canvis de millora.
  • Formador. Qui transmet coneixement. El formador ensenya alguna cosa que sap a algú que no en sap, l’alumne.
  • Terapeuta. Tracta malalties o disfuncions de caràcter físic o psicològic. En la teràpia un pacient cerca cura o alleugeriment d’un dolor físic, mental o emocional.

El coach no et guia, no t’assessora, no et forma i no et cura. El coach t’acompanya en aconseguir un repte determinat que comporti un canvi substancial entre el moment en què et trobes i una situació desitjada de futur, tant a nivell personal com professional. I, com ho aconsegueix el coach? Fent-te preguntes. El coach bàsicament et formula preguntes, sense pressuposar res, sense jutjar-te ni manipular-te. Es tracta de preguntes destinades a que exploris, descobreixis i et comprometis a desenvolupar el teu propi potencial.

El valor del coaching és oferir espai i obertura a altres perspectives i a nous enfocaments que et permeten prendre les millors decisions.  Tweet: El valor del coaching és oferir espai i obertura a altres perspectives i a nous enfocaments que et permeten prendre les millors decisions. width=