Com es guanya la implicació d’un equip de treball?

Vaig conèixer el cas d’un empresari que es queixava amargament del seu equip de col·laboradors, ell els anomenava “els meus treballadors”. Els seus planys eren de l’estil de: “sempre els has de dir què han de fer”, “has de vigilar com fan la feina”, “no estan mai contents”, “sempre m’estan demanant coses”, “fan el mínim per complir”.

Els comentaris que arribaven per part de les persones que “treballaven per ell”, eren de l’estil: “ell no escolta mai”, “ell va sempre a la seva”, “no confia en nosaltres”, “sempre ens està a sobre”, “el jefe només es fixa en els errors”.

Dues visions antagòniques, dues percepcions que emanen d’una mateixa realitat que es transforma en dues visions diferents d’entendre el que està passant. L’origen d’aquesta situació no és un altre que una manca absoluta de lideratge.

Quan la persona que lidera un equip contempla les persones que el formen com a simples recursos de treball i actua a esquenes dels valors personals que atresoren, ni es guanyarà el seu compromís ni molt menys la seva confiança. I no diguem si es serveix de la coacció i la por per utilitzar els seus col·laboradors com a mera mà d’obra en benefici dels seus propis interessos.

Aleshores és quan el nivell de confiança se situa sota zero i comencen a sorgir tota mena de problemes com són: el rumor i la crítica, la lluita interna i el parany, el victimisme i la culpa i, en definitiva, la desconfiança.

esperit d'equip
Confiança i compromís, els valors que sostenen l’esperit d’equip.

“L’èxit del lideratge està en reconèixer el potencial de les persones, impulsar el seu compromís i guanyar la seva confiança perquè tinguin el desig d’aportar el valor adequat per assolir els objectius de l’equip”.

En qualsevol cas, quan la manca de confiança i, per tant, de compromís impera en les relacions entre les persones que teòricament formen part d’un mateix projecte, s’imposa un canvi de rumb immediat per evitar que els costos d’aquesta desconfiança afectin negativament els resultats de l’empresa.

Un consell molt adient en aquests casos és traduir a diners les seves conseqüències. Aquest és un exercici, que sense dubte, ajuda a copsar-ne la gravetat i prendre la consciència necessària per activar els mecanismes necessaris per canviar les coses d’una manera el més ràpida i eficient possible.

Vegem alguns exemples de conceptes a considerar en el capítol de costos d’una empresa derivats d’aquest tipus de problemàtica:

  • A nivell de costos de personal: absentisme, rotació de personal, cobertura de baixes mèdiques, fugida de talent.
  • A nivell de costos de producció: baixa productivitat, sobrecost de recursos utilitzats, lliuraments fora de termini, qualitat de servei deficient.
  • A nivell de costos en vendes: baixos índexs de tancament, manca de venda creuada, mediocritat en l’atenció al client, reducció costos estructurals.

Traduir tots aquests conceptes a euros és, probablement, la manera més impactant d’adonar-se que invertint només una part d’aquests diners pot ajudar a reduir aquests riscos i a aconseguir construir el clima de confiança i compromís necessaris per aconseguir els resultats que totes les empreses busquen.

Al capdavall és una qüestió econòmica, es tracta d’invertir en el valor de les persones o resignar-se a pagar les conseqüències de no fer-ho.

“Només hi ha una cosa pitjor que formar els teus empleats i que se’n vagin…no formar-los i que es quedin”. Henry Ford

“Si penses que la formació és cara, prova amb la ignorància”. Benjamin Franklin

Post relacionat: La Gran Missió del Lideratge