Tens ganes de menjar-te el món. Tens ganes de liderar el teu propi projecte, el teu propi equip, tens ganes d’agafar més responsabilitats, de progressar professionalment i econòmica. Estàs en aquell moment de la teva vida que et sents imparable.

Tanmateix, res és fàcil. Són moltes coses a tenir en compte, molts detalls a cuidar i potser, més entrebancs dels que un pensa trobar. Hi haurà dificultats que provocaran frustració, inquietud o malestar. I que, fins i tot, inocularan el dubte sobre les pròpies motivacions i capacitats.

A més, això s’agreuja quan el que volem aconseguir depèn d’altres persones que necessitem perquè ens acompanyin durant el trajecte. Te n’adones que això de liderar persones, no és tan senzill com pot semblar. Resulta que les persones no són realment com voldríem que fossin. No actuen igual que nosaltres. No perceben les coses igual. No pensen i senten igual. Arriba el moment en què veus que l’èxit professional està directament lligat al lideratge de persones. I veus que, carai, ningú t’havia preparat per això. Tens uns coneixements i una experiència determinada, però, probablement, no suficient per fer que l’equip de persones que lideres s’alineïn amb tu incondicionalment.

Posant en consideració que el 70 % del compromís d’un equip depèn del seu líder, arribem a la conclusió que l’èxit de qualsevol projecte professional que inclou la participació d’altres persones, passa per la qualitat i l’eficàcia del lideratge.

La majoria de programes de formació de lideratge estan pensats, únicament, per transferir coneixements perquè els alumnes els incorporin en el seu dia a dia. Tanmateix, no contemplen la manera en com es fa això d’integrar aquests nous recursos de lideratge dins el sistema d’habilitats, competències i manera de ser de cada persona.

Perquè els coneixements s’apliquin en la pràctica i es consolidin a llarg termini fa falta entrenar-los. O és que no hem après tots a anar en bicicleta des de la pràctica continuada i caient tantes vegades com feia falta fins que vam tenir la capacitat de pedalar i aguantar-nos amb total seguretat?

formació entrenament lideratge
Les noves habilitats, com aprendre a anar en bicicleta, s’adquireixen entrenant.

Només amb una pràctica sistemàtica en el temps, els aprenentatges es converteixen en hàbits i els hàbits acaben integrant-se en la nostra manera de fer natural. La força del coaching facilita la creació i la consolidació dels nous hàbits. Posar la teoria en pràctica per mitjà  de l’entrenament en multiplica de forma exponencial les possibilitats d’èxit, trencant el perill de caure en la inèrcia de tornar a fer les coses com sempre les havíem fet.

10 beneficis que el coaching aporta a les formacions:

  • Et proporciona el temps necessari per adoptar al teu ritme els nous aprenentatges.
  • T’ajuda a fixar-te els teus propis objectius en funció de les teves necessitats reals.
  • T’empeny a practicar, a equivocar-te i a rectificar, i a tornar a practicar.
  • T’estimula a provar coses diferents i a corregir comportaments tant com calgui.
  • Et desafia a trencar barreres que potser durant molt de temps pensaves inamovibles.
  • Et fa prendre consciència del que és realment important per a tu i pel teu equip.
  • Et posa davant el mirall perquè avaluïs el teu propi progrés.
  • Et facilita integrar els nous hàbits a les teves rutines diàries.
  • T’acompanya en aquest procés de canvi perquè no ho hagis de fer sol.
  • Et mou cap a l’acció perquè “sense acció no hi ha aprenentatge”.

En qualsevol àmbit professional, el més complicat no és desenvolupar una idea o dissenyar-la, tampoc fabricar-la o vendre-la. Probablement, la feina més difícil és dirigir un equip de persones per tal que desitgin ser partícips de la consecució dels èxits del grup.

El lideratge és una elecció, no un càrrec.