En un moment donat sorgeix l’oportunitat d’encetar una nova pàgina, d’iniciar un nou camí o d’afrontar un nou repte.  Pot ser un moment qualsevol, fruit de l’atzar o millor dit, d’un munt de factors que convergeixen de cop cap una direcció inesperada , desconeguda, i fins i tot insospitada. Entre aquests factors n’hi ha d’externs a la nostra voluntat, que no depenen de nosaltres i d’altres que sí, que depenen dels nostres comportaments i decisions del passat. Aquests factors són tants, i tan variats i diversos, que configuren una complexitat, sovint difícil d’explicar i fàcil d’enquadrar en el concepte atzar o sort.

Barca i horitzó
Malgrat tot, el rumb es pot redreçar.

Som el que som i fem el que fem pel moment i el lloc on hem nascut, pel que ens han ensenyat, pel que ens han fet creure, i pel que hem sigut capaços d’aprendre i d’entendre. I també, i sobretot, per les decisions que hem pres. Al llarg de la vida no són poques les oportunitats que apareixen en les quals “toca” triar. Però quan no apareixen, també estem decidint coses. De fet, estem prenent decisions contínuament perquè el fet de no decidir en si mateix, també és un acte de decisió.

Hi ha decisions encertades i decisions equivocades, sempre segons el prisma de cadascú. Determinar quan l’hem encertada o no, no deixa de formar part de la percepció subjectiva d’un mateix, a la qual cal afegir-hi el factor temps, perquè allò que ens sembla encertat avui, potser ho veiem desencertat l’endemà o al revés.

I què fem quan ens adonem que allò que vam creure oportú se’ns ha rebel·lat en direcció contrària? L’ideal i més aconsellable seria rectificar, tornar enrere i prendre un altre camí. Però és clar, molt fàcil dir-ho però molt difícil fer-ho. Són tants els condicionants que intervenen en les nostres decisions i en els comportaments que se’n deriven que, sovint, més que obstaculitzar una rectificació, ens fan creure, fins i tot, que simplement no existeix cap alternativa a corregir el desencert. I aquí és on radica el problema principal: creure que no podem canviar.

Con es diu col·loquialment, la vida dóna mil voltes. És cert!, i també és cert que nosaltres com a protagonistes d’aquesta vida també podem donar-li la volta.