Com avaluar la naturalesa dels nostres compromisos?

De tant en tant pensem en la necessitat de fer algun canvi important en la nostra vida. Sorgeix l’impuls de fer un canvi de feina, un canvi en els estudis, un canvi de relació, un canvi de residència, etc., ja sigui perquè les circumstàncies ens hi empenyen o perquè realment necessitem buscar nous reptes. Deixem anar la imaginació i somiem en com serien les coses, una vegada el canvi desitjat es produeixi. Ens imaginem en la nova situació, en un nou rol, amb una nova companyia, una nova empresa, una localització diferent. I mentre imaginem, gaudim, fins i tot, ens recreem en els detalls d’aquest futur desitjat.

origen i fonament del compromís
Què ens mou a posar-nos en moviment cap a un destí somiat?

Al mateix temps comencem a pensar en les coses que haurien de passar per fer realitat els nostres desitjos. Pensem en els nous coneixements que hauríem d’adquirir, en les noves habilitats que hauríem d’entrenar, en les persones que hauríem de conèixer, en els llocs que hauríem d’explorar, en les decisions que hauríem de prendre i les conseqüències que caldria atendre, etc.

Tanmateix, també, és probable que comencin a creuar-se en la nostra ment diferents objeccions en forma de “i si…”, “però…”, “és que…”. Pors, dubtes i excuses de tota mena fan acte de presència i sovint acaben desdibuixant el millor dels nostres somnis.

Suposem, però, que en el millor dels casos, ens posem en acció cap l’objectiu somiat. Fem la nostra aposta i provem d’aconseguir-ho. Aleshores, més tard o més d’hora ens n’adonarem que la realitat no és dit i fet. La probabilitat d’ensopegar en mil i un obstacles existeix. Un cúmul de variables condicionen el resultat final dels nostres plans. Potser perquè l’objectiu és més complex del que havíem pensat. Potser perquè el temps de dedicació no ha estat mesurat adequadament. Potser perquè no hi hem dedicat l’esforç suficient que requeria el nostre pla. Potser perquè la nostra capacitat de perseverar no ha estat a l’alçada. Potser perquè ens hem deixat endur per consells no alineats amb el nostre objectiu. Potser perquè acabin sorgint un munt de variables que no hem contemplat.

Tot i que les dificultats seran moltes i variades, en tot aquest procés el més important és no renunciar al somni. No renunciar a allò que volem fer. No renunciar a allò que volem ser. Cal avaluar el compromís respecte al repte que ens hem proposat. Només quan el compromís és prou ferm, les probabilitats d’assolir els canvis que cerquem s’acostaran decididament a la realitat. Per tant, revisar la naturalesa del nostre compromís envers a allò que volem aconseguir és l’inici del camí cap a l’èxit.

12 Preguntes per avaluar l’origen del compromís:

 1. Què és el que vols aconseguir?
 2. Per quina raó vols aconseguir això?
 3. Quant d’important és per a tu?
 4. Què t’aportarà?
 5. Quines són les accions necessàries per assolir el teu objectiu?
 6. Per quines raons encara no ho has aconseguit?
 7. Quin impacte tenen en la teva vida?
 8. Com et sents respecte a això?
 9. Qui pot fer que canviï aquesta situació?
 10. Quin és el cost de mantenir aquesta situació?
 11. Com et sentiràs i què faràs un cop ho hagis aconseguit?
 12. Què estàs disposat a fer per aconseguir-ho?

Només quan les respostes a aquestes preguntes són expressades des de l’honestedat amb un mateix i estan degudament alineades amb el sistema de valors de cadascú, el compromís tindrà la fermesa suficient per emprendre les accions que calgui per assolir els propòsits somiats.

“El compromís és el que converteix una promesa en realitat”.

Abraham Lincoln.