Rol de víctima vs rol de protagonista.

Has entrat al club dels majors de 45 anys i et trobes sense feina? La situació d’atur et fa sentir fora de joc? Et trobes que després d’enviar un munt de currículums a diverses ofertes que has trobat, ja comences a rebre un silenci per resposta o potser l’automatitzat missatge de: “ho sentim però hi ha altres candidats que tenen un perfil més adequat?”.

Just ara, quan et sents més preparat, quan saps el que vols i el que vals, ara que saps el que la teva experiència pot aportar al món laboral. Ara et trobes amb la necessitat de fer-te valer i has de cercar la manera que se’t reconegui. Estàs entre la indignació i la frustració que no se’t doni ni l’oportunitat de ser entrevistat per optar a una feina que objectivament saps que podries dur a terme amb total professionalitat.

Víctima o protagonista?Podem entendre que les empreses volen incorporar la força, l’entusiasme i la preparació de la joventut. Sovint es prefereix més la imatge, la formació més actualitzada, la teòrica capacitat d’adaptació a les condicions del lloc de treball, o la presumpta flexibilitat i disponibilitat de trasllats i horaris. Però costa admetre que renunciïn a l’experiència dels anys, al know-how i la visió dels que porten mitja vida treballant. I costa entendre també, que no et donin l’oportunitat d’escoltar-te, de saber el que has fet i el que pots aportar. I no estic dient que calgui escollir entre els uns i els altres. Crec que trobar l’equilibri entre la força dels que comencen i l’experiència dels que ja estant passant el llindar de la seva vida laboral és necessari i molt beneficiós per qualsevol tipus d’organització.

“Els quaranta són l’edat madura de la joventut; els cinquanta la joventut de l’edat madura”  Victor Hugo.Tweet: “Els quaranta són l’edat madura de la joventut; els cinquanta la joventut de l’edat madura” Victor Hugo.

Però bé, la realitat és que al problema d’haver-te quedat sense feina, cal afegir-hi sovint, un segon problema que és el de no trobar feina. Estar en situació d’atur a certes edats, significa que ja no serveixes? No, en absolut.  Però sí que pot significar tot un repte tornar a introduir-se en el sistema. El repte ve donat per diversos factors i més si et trobaves dins el mercat laboral ininterrompudament des de la teva primera feina.  Entre aquests hi trobem des de nous coneixements i noves competències que ara figuren en els perfils de feina que es demanden fins a la pròpia forma de buscar feina i de ser reclutat. En els darrers vint-i-cinc anys molts canvis s’han produït i, per tant, posar en valor els nostres anys d’experiència i coneixement, suposen un repte important.

A partir d’aquí, existeixen dos rols que representen l’actitud que un pot adoptar havent-se trobat en aquesta situació: el rol de víctima i el rol de protagonista. Qui adopta el primer, és el que no deixa de lamentar-se per la mala sort que ha tingut, és el que no para de queixar-se dels factors de la crisi que l’han portat fins aquí o és el que insisteix a culpabilitzar els que directa o indirectament han causat la seva sortida del mercat laboral. Pel que fa a les emocions, no és dolent sentir i expressar ràbia, o por o tristesa…Un se sent bé després d’haver-se desfogat. Però després cal passar pàgina i centrar-se el més aviat possible en el present i el futur més immediat. Continuar rebutjant una situació dolorosa comporta el risc de perpetuar un estat anímic més aviat negatiu, producte del ressentiment o el rencor. Però si actuem des de l’acceptació, el nostre estat d’ànim podrà adquirir la pau i la tranquil·litat necessàries per afrontar el canvi que la vida ens ha proposat. I, per tant, estarem en disposició d’adoptar el rol de protagonista. Ser protagonista ens projecta des del present cap al futur, en canvi, ser víctima ens deixa ancorats en el passat.

Ser víctima ens desgasta intentant reviure allò que no va poder ser.  Ser protagonista ens renova l’energia per viure allò que desitgem.Tweet: Ser víctima ens desgasta intentant reviure allò que no va poder ser. Ser protagonista ens renova l’energia per viure allò que desitgem.

Post relacionat: Temps de Reflexió i Afrontant Temps de Canvi.