Per què costa centrar-se en les coses importants de la vida?

Mantenir el focus en allò important apartant de davant nostre tot el que ens és superficial; centrar-se en el que sabem que ens aportarà valor i no en el que sabem de sobres que no ens aportarà res de nou; fixar-se en les coses que ja sabem per experiència que ens ompliran, que ens acostaran als nostres propòsits i que, en definitiva, proporcionaran sentit a la nostra vida…Per què costa tant? Per què deixem que la nostra atenció ens desviï cap a viaranys que no ens porten enlloc?

Penell
El pas del temps no ha de ser excusa per oblidar la direcció dels teus propòsits

El desànim, l’enuig o la frustració sobrevenen per esdeveniments inesperats i, dissortadament inevitables. Però tanmateix, la majoria de vegades apareixen de forma recurrent perquè ens deixem arrossegar per les circumstàncies. Unes circumstàncies que nosaltres mateixos hem creat sense adonar-nos-en, o que potser algú altre ens ha creat sense el nostre permís. Circumstàncies que potser en el passat contenien algun significat rellevant però que amb el temps ha deixat de tenir-lo. En aquests casos, hem abandonat o, potser oblidat, la nostra llibertat de canviar les coses perquè hem cregut o hem volgut creure que no podíem.

És relativament senzill aferrar-se a l’excusa que les circumstàncies són les que són, i acabar creient que no podem fer res per modificar-les. El problema està en que no som capaços de mantenir el focus posat en nosaltres mateixos. Amb el temps el focus l’hem desviat en aquestes circumstàncies, deixant que determinin els nostres actes, les nostres creences i fins i tot els nostres valors.

Per què preferim el dolor que assegura la resignació i la conformitat de continuar igual enlloc d’assumir el “possible” dolor que comporta el risc o l’aventura de crear noves circumstàncies que ens obrin a noves perspectives de futur?

Reorientar el focus cap a nosaltres, il·luminant de nou els somnis apagats o posant llum a nous projectes que ens treguin de la foscor on la vida ens ha atrapat, és una qüestió que depèn de nosaltres. Qualsevol moment és bo per posar-s’hi, mai és tard. Pensar el contrari no deixa de ser una altra excusa per continuar igual sense canviar res.

Post relacionat: Llibertat per Decidir.