És millor prendre una decisió equivocada o restar immòbil?

Sovint la vida ens posa en la situació d’haver de prendre una decisió important, una decisió que afectarà al nostre futur, sigui a curt o llarg termini. Aquestes situacions ens generen dilemes a l’hora de fer la tria encertada. Comencem a sospesar pros i contres. Comencem a imaginar-nos les conseqüències d’adoptar una opció o una altra. Comencem a valorar els riscos d’emprendre un camí o un altre. Comencem a tenir por pel que podem perdre o del que deixarem de guanyar. En definitiva, comencem a entrar dins un cercle tancat de pensament del qual ens és complicat sortir. El diàleg intern que es produeix desemboca en pensaments de l’estil:

  • “És que no sé què fer, no vull equivocar-me!”
  • “Per més que li dono voltes, no se m’acut la solució!”
  • “No ho veig clar. No sé per on tirar!”
Vies a Canfranc
Hi ha moments en què la vida ens demana la direcció cap a on hem de continuar

Entrem en una espiral inacabable on no deixem d’avaluar i jutjar opcions en la nostra ment. Aquesta dinàmica de pensament comporta malestar, angoixa, frustració, estrès, etc. i el que és pitjor la inacció. La inacció és l’única cosa que ens dóna l’absoluta certesa que no assolirem els nostres objectius.

Per tant, davant la perspectiva de romandre tenallats, sense prendre cap decisió enfront un dilema, no hi ha més que activar-se. La meva experiència com a coach demostra que en la majoria de casos les persones saben  què volen i què han de fer, però senzillament tenen por de les conseqüències o els falta perspectiva per definir els passos necessaris per fer realitat allò que desitgen.

Què pot passar al final? Que el resultat de la decisió presa no sigui l’esperat? Pot ser, però més lluny de qualificar-ho de fracàs o pèrdua de temps, cal posar en relleu l’autoconeixement i aprenentatges experimentats. Al capdavall el sentit de la vida, més que centrar-se en assolir aquest o aquell objectiu, té a veure en donar valor al trajecte recorregut.

Per tant, prendre una decisió passa per escapar d’aquest laberint mental que enfosqueix la capacitat de veure-hi clar. És precís distreure o apagar aquesta veueta interior que no deixa de posar traves i entorpir la nostra voluntat. Seguidament, algunes propostes per iniciar un procés de presa de decisió important:

  • Conversar, llegir, meditar, escoltar música, escriure, caminar, pintar, fer esport, jugar, contemplar el paisatge… Aquests són uns pocs exemples del munt d’activitats que ajuden a centrar la nostra atenció i a pensar amb la distància, claredat i perspectiva necessàries per emprendre un nou camí.
  • Visualitzar allò que volem aconseguir en el futur, creant-ne una imatge el més àmplia, nítida i acolorida possible, on hi apareguin les persones, l’entorn i els beneficis que desitgem. La visualització clara i constant del futur que cerquem ajuda a focalitzar la nostra atenció i activar la capacitat d’emprendre les decisions i comportaments més adequats per fer-lo realitat.

Trobar el moment adient i la visualització de futur, estimulen la creativitat i la confiança per prendre decisions importants. Que el resultat final no és prou satisfactori? Aprenent de l’experiència acumulada, estarem en millor disposició de prendre una nova decisió amb millors perspectives d’èxit!

Post relacionat: Llibertat de Decidir