Formació individual per presentar en públic amb seguretat i confiança.

Posar-se darrera l’atril és qüestió d’entrenament

En certa ocasió vaig assistir a una Jornada de Networking per a emprenedors. Van proposar als assistents fer una breu presentació personal davant de tothom. Una vegada més, vaig comprovar les dificultats que comporta posar-se davant d’un públic, encara que no sigui molt nombrós. En aquesta Jornada hi havia diferents emprenedors de diversos àmbits professionals, tots ells amb un denominador comú: moltes ganes de donar-se a conèixer i moltes ganes de tirar endavant el seu negoci. Però amb aquestes ganes enormes d’emprendre un negoci, no és suficient per posar-se davant una audiència i explicar qui ets, què fas, com ho fas i perquè ho fas amb confiança i solvència. La por i la inseguretat apareixen i fan passar una estona molt incòmoda, no per no creure en el projecte propi, si no pel fet d’exposar-se davant altres persones. Sorgeixen els nervis, la suor, el tremolor de cames i cos, la veu que es talla, el discurs confús…

Acabades les presentacions, alguns dels assistents comentaven les dificultats que havien tingut i tots ells coincidien a creure que tot era producte del caràcter o de la manera de ser de cadascú, la qual cosa et condiciona a poder fer-ho millor. Podem dir que tots tenien raó en la seva creença.

Tant si penses que pots, com si penses que no pots, tens raó”.  Henry Ford

Però el cert és que és una creença, i concretament, una creença limitant. I com totes les creences limitants, es poden transformar en creences potenciadores. Es poden adquirir nous recursos que incorporin seguretat i tranquil·litat a la persona, nous recursos que aportin eines pràctiques per realitzar una presentació amb confiança i convicció, nous recursos que transformin la por en confiança per afrontar presentacions amb èxit.

Post relacionat: Creences Limitants.

Avui dia, és habitual trobar-se en una situació que requereix posar-se davant una audiència, estigui composta per 2 o 3 persones que formen un tribunal, per 15 persones que formen part del teu equip de treball o per una multitud de persones que assisteixen a un gran esdeveniment. Alguns exemples són:

  • Presentar un treball de fi de curs
  • Presentar un nou producte o servei
  • Presentar candidatura en un procés de sel·lecció
  • Presentar un projecte o idea davant la direcció de l’empresa
  • Presentar un nou pla o els pressupostos a un equip de col·laboradors
  • Fer formacions
  • Conduir reunions
  • Presentar una idea de negoci a un grup d’inversors
  • Presentar un programa polític als electors.

Un programa de formació individual és la millor fórmula per entrenar les presentacions en públic des de les necessitats pròpies de cada persona. Permet entrenar més aquelles àrees que ho requereixin: organització d’idees i estructuració de la presentació, control de l’estrès i les emocions, superació creences limitants, domini llenguatge verbal i no verbal, captar l’atenció de l’audiència, etc.