Com superar l’etern dilema? Viure per treballar o treballar per viure?

Aquesta qüestió ha estat i continua essent un tema recurrent de conversa. A continuació, un exemple curt del que podríem sentir entre dues persones parlant d’aquest tema:

 • És que tu només penses en la feina. Des que et lleves fins que vas a dormir només estàs per la feina. És que no tens vida!!
 • I tu què? d’acord que tens un horari millor que el meu, però hi estàs a desgana, no tens cap al·licient. Jo, almenys treballo en alguna cosa que em motiva.
 • Sí, potser et motiva, però no fas res més que treballar, tu no vius! Jo, almenys tinc una vida fora de la feina.
 • Doncs jo prefereixo això, abans que viure només fora de la feina.
A la recerca de la feina ideal

Esperar o fer el primer pas?

Aquest diàleg representa dues concepcions, tot i que oposades, ben reals de la situació en què moltes persones es troben. Probablement estarem d’acord que ni una ni l’altra representarien la situació ideal per a ningú.

Estarem d’acord també que tothom necessita i desitja una sèrie de condicions mínimes per desenvolupar la seva feina amb plenitud, al mateix temps que la seva realització sigui compatible i harmonitzi amb la resta del seu temps.

Com s’hi arriba fins aquí? Com aconseguir que la feina formi part de la vida, sense acaparar-la, però també sense donar-li l’esquena? Com equilibrar la nostra activitat professional amb els nostres valors personals? Com integrar la nostra feina en una vida personal plena i satisfactòria?

Post relacionat: Estancament o Creixement Professional

Com reunir en la nostra vida professional, el que podrien ser, els 10 ingredients de la Feina Ideal?

 1. Realitzar una activitat professional que ens agradi i motivi.
 2. Disposar de l’espai, les eines i els mitjans adequats per dur a terme la feina amb les millors garanties.
 3. Tenir accés a formació i suport continuat per continuar desenvolupant la nostra carrera professional.
 4. Disposar de suficient flexibilitat per equilibrar la vida professional amb la vida personal.
 5. Ser mereixedors del reconeixement i la confiança necessaris per impulsar el nostre progrés professional.
 6. Disposar d’un programa d’incentius econòmics i beneficis socials.
 7. Obtenir la consideració i el respecte per les nostres idees i aportacions.
 8. Saber i notar que formes part d’un equip de persones que estan involucrades amb tu i tu amb elles.
 9. Dependre d’un cap que t’escolta, t’acompanya, et respecta i et lidera sense manar-te.
 10. Tenir possibilitats reals de promoció.

I aquí, afegiu-ne tants altres com vulgueu. Hi ha qui dirà que la feina ideal és utòpica, que és impossible d’aconseguir. Hi ha qui dirà que com a molt podem aspirar a alguns d’aquests aspectes. Hi ha qui dirà que tot forma part d’una loteria, donat que tot plegat depèn de factors externs a la voluntat d’un mateix. Tantes persones opinaran, tantes creences trobarem.

Sigui com sigui, el que sí és cert, com deia Henry Ford, és que creguis el que creguis tindràs raó. Així doncs, tant per apropar-se a la feina ideal com per assolir-la plenament, el principal obstacle que una persona ha de superar, és vèncer la seva pròpia creença. En l’interior d’un mateix, és on comença tota possibilitat de canvi. Esperar que procedeixi des del nostre exterior és atzarós i pot frustrar les nostres expectatives de futur. Pel contrari, impulsar el canvi des de la nostra voluntat significa el primer pas que escurça la distància entre on estem i on volem arribar a estar.

Post relacionat: Creences Limitants