L’èxit d’un equip comença quan tothom assumeix la seva responsabilitat.

Quan es fa un exercici de diagnosi per avaluar el clima que impera dins un grup de treball, solen aparèixer certs comentaris, sovint recurrents, que apunten directament a les causes que distorsionen les bases d’un bon funcionament d’un equip de treball. Són les causes que assenyalen quines són les principals mancances que impedeixen que un grup de persones treballi d’una forma coordinada, contínua i eficient.

A continuació, alguns exemples d’aquests tipus de comentaris classificats segons algunes d’aquestes mancances que afecten als valors més importants que tot equip hauria de contemplar:

 • Falta de compromís:
  • “és que tot els és igual, no els importa res”
  • “la gent fa el mínim”
  • “la feina no surt, a no ser que m’hi posi jo”
 • Falta de confiança:
  • “Ningú ofereix la seva ajuda als altres”
  • “Ningú explica res i ningú sap què està passant”
  • “Aquí no hi ha comunicació, només ordres i punt”
 • Falta de sentiment d’equip:
  • “quan van maldades, cada un es treu la responsabilitat del damunt”
  • “Són els altres que s’equivoquen”
  • “jo faig la meva feina, però els altres passen de tot”

Quan la diagnosi revela aquesta simptomatologia podem estar segurs que existeix una afectació greu al benestar de les persones en particular i a la salut de l’organització en general. I, en conseqüència, més tard o més d’hora. acaba afectant els resultats de l’empresa.

El compromís, la confiança i el sentiment d’equip són valors fonamentals que tot lideratge hauria de tenir com a guia. Aconseguir que aquests valors es visquin per part de tothom i perdurin al llarg del temps és la pedra angular des de la qual qualsevol líder hauria de bastir els seus objectius i les seves estratègies d’acció.

Com s’aconsegueix això? Fent que cada persona que forma part d’un equip de treball assumeixi plenament la seva responsabilitat i entengui la dels altres.

força equip
Quan cada pilot assumeix la seva responsabilitat i coneix la dels altres, l’èxit de l’equip està més a prop.

El bon líder sap que les persones exerceixen la seva responsabilitat quan se les convida a fer-ho. N’hi ha que esperen que les persones ho portin de sèrie i ho apliquin automàticament, només a canvi del sou que guanyen a final de mes. Però les coses no són tan simples. Els líders més eficients entenen que han de promoure i fomentar el compromís de cada persona envers el projecte comú, cultivar la confiança entre totes les persones que formen part del grup i generar el sentiment d’equip necessari per aconseguir sumar talents.

Tot comença pel líder. El líder ha de ser coherent i conseqüent amb allò que demana als seus col·laboradors.

En les organitzacions de més èxit hi abunda la iniciativa i la credibilitat, l’adaptabilitat i la rapidesa, la col·laboració i la retroalimentació. Aquests valors sorgeixen quan el lideratge considera les persones com a tal i no com a simples recursos humans. Els líders més eficients aprecien les capacitats i el potencial de les persones, de tal manera, que aconsegueixen que assumeixin la seva pròpia responsabilitat.

La responsabilitat no s’exigeix als altres. Les persones comencem a exercir la nostra responsabilitat quan entenem què hem de fer, aprenem com ho hem de fer i sobretot comprenem el per què ho fem. I també quan entenem els objectius i les necessitats dels altres, o més ben dit, les seves responsabilitats.

“El preu de la grandesa és la responsabilitat”. Winston Churchill.